Ammatillinen kuntoutus auttoi takaisin työelämään
/ Artikkeli

Väärälle työuralle ajautuminen poltti Ollin loppuun ja hänelle tuli toistuvia sairauspoissaoloja. Työeläkeyhtiö Elon ja Terveystalon ammatillisen kuntoutuksen projekti antoi katkeamaisillaan olleelle työuralle uuden alun.
Ollin työpäivä Luonnonvarakeskuksen laboratoriossa alkaa usein analysoitavien näytteiden valmistelemisella.
- Jos mulla ei ole valmiina näytteitä, joista teen esimerkiksi sokerianalyysejä, työpäivä voi alkaa uusien näytteiden valmistelemisella. Näytteet voivat olla puuta, suopursua tai erilaisia ruohoja, Olli kertoo.
Ollin työnohjaajana toimiva Luonnonvarakeskuksen tutkija Torsti kertoo, että viime aikoina tehdyissä koesarjoissa puuraaka-aineesta on etsitty arvoyhdisteitä, joilla voisi olla ominaisuuksia, jotka voivat esimerkiksi ehkäistä elintarvikkeiden hapettumista. Tarkoituksena on etsiä kaupallisia hyödyntämistapoja esimerkiksi puuraaka-aineen sivuvirroille.
- Monissa analyyseissä kokeet kestävät yhdestä kolmeen päivään. Kokeet vaativat tarkkuutta ja huolellisuutta. Jos kolmen päivän kokeen möhlii toisena päivänä, homman joutuu aloittamaan alusta, Torsti sanoo.
Innovaatioihin tähtäävä työ Luonnonvarakeskuksella on innostavaa, inspiroivaa ja vaihtelevaa. Työajat ovat joustavia ja Olli voi vaikuttaa itse työn määrään. Olli kertoo, että töihin on mukava tulla ja kiinnostavia koesarjoja tehdessä päivät kuluvat niin nopeasti, että kotiin lähteminenkin saattaa meinata unohtua.
Mitta tuli täyteen
Reilut puolitoista vuotta sitten tilanne oli toinen. Huonosti motivoiva työ kiinteistöhuoltoalalla kulutti henkisiä voimavaroja niin paljon, että lopulta aamuinen töihin lähtö tuntui loppuun palaneesta Ollista ylitsepääsemättömältä ponnistukselta.
- Minulla on laboratorioalan perustutkinto, mutta päädyin kiinteistöhuoltoalan töihin, kun oman alan töitä ei ollut tarjolla. Jäin sinne jumiin, kun työstä sai kuitenkin säännöllistä palkkaa. Aikanaan mittari kuitenkin tulee täyteen, kun tekee jatkuvasti työtä, joka ei innosta, Olli sanoo.
Kun korona vei ihmiset etätöihin, tuhansien työntekijöiden toimistotalot muuttuivat aavekaupungeiksi. Viimeisetkin mielekkäät työtehtävät ja ihmiskontaktit katosivat. Olli kuormittui ja joutui jäämään pois töistä sairauden vuoksi.
- Ehdin olla sairauslomalla yhteensä puolitoista vuotta eikä mun asia oikein meinannut edetä. Aika monesti jouduin törmäämään siihen, ettei mua oikeasti kuunneltu, sanottiin vaan, että kyllä sun vaan pitäisi jaksaa.
Mitä sinä haluaisit tehdä?
Olli haki Työeläkeyhtiö Elosta ammatillista kuntoutusta, ja sai tähän myönteisen päätöksen. Erään työterveyshuollon käynnin yhteydessä työterveyslääkäri ehdotti, että Ollin kannattaisi ottaa yhteyttä Terveystalon työkykyvalmentajaan. Ensimmäisessä tapaamisessa Olli oli turhautunut, eikä kertomansa mukaan välttämättä käyttäytynyt kovin hyvin.
- Ilmeisesti onnistuin kuitenkin jäämään mieleen, sillä työkykyvalmentaja Kirsti otti pian yhteyttä ja kertoi, että voisin päästä mukaan heidän projektiinsa, Olli muistelee.
Elon työkykyasiantuntija teki toimeksiannon Terveystaloon ammatillisen kuntoutuksen suunnittelua varten. Olli valittiin mukaan Terveystalon ja Työeläkeyhtiö Elon yhteiseen projektiin, jonka tavoitteena on kuntouttaa takaisin työelämään alle 45-vuotiaita henkilöitä, joilla on todettu työkyvyttömyyden uhka mielenterveydellisistä syistä ja joilla on oikeus työeläkelain mukaiseen ammatilliseen kuntoutukseen. Erityistä tässä projektissa on tiivis viikoittainen työkykyvalmentajan tuki kuntoutujalle ja tarvittaessa yhteistyö hoitotahon, työnantajien ja TE-palveluiden kanssa työhön paluusuunnitelmaan liittyen.
- Yhtäkkiä olikin ihan toinen ääni kellossa. Terveystalon työkykyvalmentaja oli ensimmäinen ihminen, joka oikeasti tuntui kuuntelevan, mitä minä haluaisin tehdä. En ollut enää oikein ajatellutkaan, että voisin vielä joskus tehdä oman alani töitä.
Kun Ollilta kysyttiin mitä hän haluaisi jatkossa tehdä, hän alkoi muistella, milloin on viimeksi kokenut viihtyvänsä töissä. Mieleen tuli harjoitteluaika ja armeijaa edeltänyt työjakso Luonnonvarakeskuksella.
- Se vaikutti todella paljon omaan päähän, että yhtäkkiä avautuikin ikkuna, että voikin vielä tehdä työtä, jossa viihtyy ja joka tuntuu tyydyttävältä.
Ollin esihenkilö Torsti kertoo, että Elon tukema työkokeilu Luonnonvarakeskuksella on ollut myös työnantajan näkökulmasta hyvä kokemus.
- Yhteistyö työkykyvalmentajan ja kaikkien osapuolien välillä on sujunut hyvin, kuin huomaamatta ja ilman suurempaa byrokratiaa. On hyvä juttu, että on saatu hyvä tekijä tänne. Uusi tekijä tuo myös uusia ajatuksia, jotka virkistävät ja ovat tutkimuksen tekemiselle aina hyödyksi.
Olli päivittää työkokeilun jälkeen vanhentuneen laboratorioalan tutkintonsa Elon tukemana. Ollin työ Luonnonvarakeskuksella toimii laboratorioalan ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen harjoitteluna.
Mitä tehdä, kun työkyky heikkenee?
Työkyvyn menettäminen on tragedia työntekijälle ja tuo kustannuksia myös työnantajalle. Siksi työkyvyn ja terveydentilan haasteisiin on myös työnantajan edun mukaista tarttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa esimerkiksi muokkaamalla tai vaihtamalla työtä oman yrityksen sisällä.
Jos on todettu sairaus, joka aiheuttaa uhkan joutua työkyvyttömyyseläkkeelle lähivuosien aikana, voi hakea työeläkeyhtiöstä ammatillista kuntoutusta työhön paluun tueksi.
- Olisi hyvä, että ihmisten tietoisuus kuntoutuksesta kasvaisi. En itsekään tiennyt tällaisesta mahdollisuudesta, ennen kuin sitä työterveyshuollosta minulle esitettiin, Olli sanoo.
Mitä tehdä, jos kokee olevansa työssä, josta ei koe saavansa palkan lisäksi mitään ja joka kuluttaa itsetuntoa ja henkisiä voimavaroja?
- Ihmiset tuppaavat jämähtämään paikoilleen, kun palkka tulee ja jotenkin pärjää. Muuta työtäkään ei välttämättä ole helposti tarjolla.
Vaikka asia saattaa tuntua vaikealta, työterveyshuollossa kannattaa puhua, jos tuntuu että oma työ ei sovi terveydentilalle ja kuluttaa voimavaroja.
- Olisi parempi, ettei kenenkään tarvitsisi mennä absoluuttisen pään hajoamisen kautta niin kuin minun, Olli sanoo.
Ollin ja Torstin nimet on muutettu.
Kenellä on oikeus ammatilliseen kuntoutukseen:
|
Lue lisää:
Elon ammatillisesta kuntoutuksesta >
Elon ja Terveystalon ammatillisen kuntoutuksen projektista: Alle 45-vuotiaille mielenterveyskuntoutujille reitti takaisin työelämään >